haberL haberR
0 facebook twitter googleplus

Yemek Tarifi

19 Ekim 2011 Çarşamba, 07:00
Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A

Patatesli fırında kuzu eti

Ana Sayfa » Yemek Tarifi » Patatesli fırında kuzu eti haberi
19 Ekim 2011 Çarşamba, 07:00
Elif Korkmazel sağlık ve lezzeti aynı anda size sunuyor.
Patatesli fırında kuzu eti
6 kişilik

Malzemeler

5 adet küçük boy patates
1 kg kemiksiz kuşbaşı kuzu eti
5 diş sarımsak
1'er tatlı kaşığı mercanköşk ve kekik
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
2 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı ketçap
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Eti yıkayıp süzün. Kıyılmış sarımsak, mercanköşk, kekik, zeytinyağı, limon suyu, hardal, ketçap, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Üzerine eti ilave edip buzdolabına alın ve 20 dakika marine edin. Diğer taraftan patatesleri soyup kalın elma dilimi şeklinde doğrayın. Su dolu bir kaba koyup kenara alın. Eti marineden çıkarıp bir fırın kabına yerleştirin. Patatesleri kurulayıp, eti çıkardığınız marineye koyarak karıştırın. Daha sonra suyuyla birlikte etin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 -45 dakika pişirerek sıcak ikram edin.

Bitkisel sütler
 
Son zamanlarda pek çok yerde duymuşsunuzdur. Hayvansal olmayan ürünlerden elde edilen süt. Pek alışık olmadığımız bir şey ama bu konuda biraz araştırma yaptım. Süt ve süt ürünlerine alerjisi olan o kadar çok insan varmış ki, inanamadım. Hayvansal ürünlere alerjisi olanlar, sütün içindeki laktozdan olumsuz etkilenenler ve vejetaryen olan insanlar bu bitkisel sütü tüketebiliyor.

Soya sütü, badem sütü, pirinç sütü, Hindistan cevizi sütü ve yulaf sütü. Ne kadar çok çeşitte bitkisel süt varmış şaşırdım doğrusu. Özellikle inek sütü ile yapılabilen her şeyi bu sütlerle de yapabilirsiniz. Yani yoğurt, sos ve tatlı gibi şeyler... Allah öyle güzel yaratmış ki, her şey doğada var. Bulmak, öğrenmek ise bize düşüyor. Aslında 14. yüzyılda badem sütünün kullanıldığına dair ibareler bile var. Badem sütü, inek sütünün tersine kolesterol ve laktoz içermediği gibi her yerde kullanılıyor. 

İşte size badem sütü tarifi;

1 su bardağı çiğ badem, kabuklarıyla 2 saat suda bekletilir. Suyu dökülür, blendera konur üzerine 3 su bardağı su konur ve çekilir. Daha sonra bir tülbent yardımıyla süzülür. Bitkisel sütünüz hazır. İsterseniz içine kakao, vanilya, bal da katıp içebilirsiniz. Süper bir tadı var.

Yoğurdunu ise şöyle yapabilirsiniz;

1 su bardağı bitkisel sütün içine 1 çorba kaşığı sirke ya da limon suyu katarak yoğurt elde ediliyor. Elbette gerçek yoğurdun tadı ve kıvamı gibi olmuyor ama vitamin değeri açısından çok değerli. Çocuklara, bebeklere rahatlıkla verebilirsiniz. Tabi yine de doktorunuza danışarak vermekte fayda var.

Soya sütü, diğer bitkisel sütlere oranla daha kolay ulaşılabilen, daha ucuz, yağ oranı düşük, kalsiyum açısından inek sütüyle boy ölçüşecek kadar zengin bir süt. Alternatif  beslenme tarzlarının ortak noktalarından biri olan soya fasulyesi, evde kolaylıkla hazırlanabilen soya sütünün ana malzemesi.

Soya sütü yapmak için; bir su bardağı soya fasulyesini yıkayıp kaseye koyun. Üzerine örtecek kadar suyun içinde bir gece bekletin. Soya fasulyesinin suyunu süzdükten sonra blendıra koyup,1/2 su bardağı su ekleyin ve fasulyenin tamamen ezilmesini sağlayın. Bir tencereye aktardığınız su-soya fasulyesi karışımını sık sık karıştırarak 10 dakika kaynatın ve soğumasını bekleyin. Daha sonra bez torbaya aktarıp yüksek bir yere asın ve altına bir kase koyun. Kasede biriken sıvı, soya sütüdür.   

Eğer evde Hindistan cevizi sütü yapmak isterseniz de; Hindistan cevizi rendesini bitkisel süt ya da suyla pişirin. Hindistan cevizi içindeki yağ, kaynama sırasında sütün üzerine çıkar. Bir süre buzdolabında beklettikten sonra sütün üzerinde biriken yağlı tabaka Hindistan cevizi kaymağı, altındaki sıvı da sütü olacaktır. Bitkisel sütler konusunda umarım biraz bilgi verebilmişimdir.

Afiyet, bal, şeker olsun... 


Şimdi tam zamanı

ELMAYI YE HASTALIKTAN KURTUL

Pazar tezgahları, yerli elmayla dolmaya başlayınca bilin ki sonbahar geldi. Bol bol elma yemek bakın ne kadar faydalı...

Elma, her türlü hastalıkta en fazla fayda sağlayan meyvedir. A ve C vitaminleri oldukça boldur. Kabuğu ile çiğ yenmelidir. Bir elmanın taşıdığı C vitamini, bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.

Ağız ve midedeki bezeleri çalıştırarak hazmı kolaylaştırır. Ağızdaki mikropları öldürür. Ülser ve gastrite karşı korur, varsa bu rahatsızlıkları süratle giderir. Bağırsaklardaki zararlı bakterileri yok eder, kanser oluşumunu önleyici etkisi de vardır.

Pekliği giderir, bağırsaklardaki gazı önler, normal dışarı çıkmayı sağlar. Bilhassa yaşlılar için çok faydalıdır. Gece yatarken kabuğu ile birlikte bir elma yerlerse, iyi uyku verir ve mide rahatsızlıklarının geçmesini de sağlar.  Şiddetli öksürükte, bir litre suda ince dilinmiş bir elma haşlanıp çay gibi sıcak sıcak içilmelidir. Elma kompostosu hastaların ateşini düşürür, susuzluğu keser, serinletir.

Ağız kokuları için; önce biraz maydanoz çiğnenmeli, sonra bir elma yenmelidir.

Pastırmalı pırasalı börek

6 kişilik

Malzemeler

Hamuru için:
1 yumurta 
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
3,5  su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
1 demet pazı
200 gram mantar
7 dilim pastırma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı susam

Yapılışı:
Hamuru için; yumurta, yoğurt, sıvı yağı bir kapta karıştırın ve üzerine un, tuz ilave edip yumuşak bir hamur yapın. 10 dakika dinlendirin. İçi için; pazıları yıkayıp doğrayın. Tavaya yağı koyup rendelenmiş soğanlar ve doğranmış mantarı 5 dakika sote edip üzerine pazıyı koyup 5-6 dakika daha pişirin. Ocaktan alınca içine baharat ve irice doğranmış pastırmayı ekleyip soğumaya bırakın. Hamuru ikiye bölün, fırın kabı büyüklüğünde açın. Fırın kabını yağlayıp açtığınız bir hamuru üzerine yerleştirin. Hazırladığınız pazılı harcı da üzerine yayıp diğer hamuru üzerine kapatıp istenirse yumurta sarısı sürün. Susam serpip 200 derecedeki fırında 30 dakika pişirin.

Mısır pastalı mantar sote

6 kişilik

Malzemeler

400 gram mantar
2 adet soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
4 dal maydanoz
1 adet domates
1 çorba kaşığı çiğ krema

Mısır pastası için:

1,5 su bardağı mısır unu
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz ve kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı tereyağı   

Yapılışı:
Öncelikle mantar soteyi hazırlayın. Tereyağını tavada eritip içine doğranmış soğanı, sarımsağı ve mantarı atıp 10 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş domatesi koyup suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz ve çiğ kremayı ilave edip karıştırın. Mısır pastası için; tencereye sıcak suyu ve tereyağını koyup kaynatın, içine tuzu ve biberi de koyun. Üzerine mısır ununu yavaş yavaş dökerek bir yandan da karıştırıp koyulaştırın. Şekilli durmasını istiyorsanız kaplara koyup servis tabağına ters çevirin. Üzerine mantar soteyi döküp, sıcak servis yapın. İstenirse mantar sotenin yerine tavuk sote de yapılabilir. 

Elmalı pekmezli tart

8 kişilik

Malzemeler

Hamuru için:

125 gram margarin
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı süt
Aldığı kadar un
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri için:

4 adet elma
1 su bardağı kıyılmış fındık
Yarım kahve fincanı toz şeker
1 çay bardağı pekmez
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya

Yapılışı:
Tart  hamurunu hazırlamak için; tüm hamur malzemesini kulak memesi kıvamı alana kadar yoğurun. 15 dakika dinlendirin. Elmaların kabuklarını soyarak rendeleyin ve suyunu sıkın. Üzerine fındık, toz şeker, pekmez, tarçın, vanilya ve 1 yumurta ekleyip çırpın. Tart kalıbını yağlayın. Hamuru kalıba boşaltın. Üzerine elmalı karışımı yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Dilimleyerek servise sunun.

Kırmızı lahana salatası

4 kişilik

Malzemeler

1 top orta boy kırmızı lahana
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
 
Yapılışı:
Lahanayı ince ince kıyın. Zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtıp toz şekerle birlikte lahanayı 10 dakika kavurun. 1 çay bardağı su ve tarçını ilave edip ateşi kısın. 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alın. Yarım limonun suyu ile tatlandırın. Ilık veya soğuk servis yapın.
Etiketler : elif korkmazel
Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
İstanbul'da kalaşnikof dehşeti
POLİS ALARMA GEÇTİ

Yorum Yaz

VİDEO GALERİ

Gözaltına alınan polisler adliyeye sevk edildi
  • Gözaltına alınan polisler adliyeye sevk edildi
  • Kurtulmuş Meclis'te protesto edildi
  • Polislere yeni operasyon
  • Hırsızdan korksak polis olmazdık!


YAZARLAR

  • Nazlı ILICAKNazlı ILICAK25 Aralık darbe miydi?
  • Nuh GÖNÜLTAŞNuh GÖNÜLTAŞHavada bulut, 25 Aralık'ı unut!
  • Ali Atıf BİRAli Atıf BİRPsikopatın pençesinden kurtulmak (*)
  • Gültekin AVCIGültekin AVCITevhid-i Selam gerçekleri-5
  • Doğu ERGİLDoğu ERGİLTespitler ve yorumlar
  • Aykut IŞIKLARAykut IŞIKLARAvrupa Konseyi yeni başkan seçti haberiniz var mı?
  • Yaşar ERDİNÇYaşar ERDİNÇ62.Hükümet programında ekonomi hedefleri ve sorular
  • Bilal ÖZCANBilal ÖZCANEkranda yeni dönem!
  • Elif KORKMAZELElif KORKMAZELVanilya hakkında bilmediklerimiz
  • Gülay GÖKTÜRKGülay GÖKTÜRK"Şahin" Akdoğan'ın yaptığına bakın!
Nazlı ILICAK25 Aralık darbe miydi?

FOTO GALERİ

  • Harika faydalarını duyunca şaşıracaksınız
  • Buraya insanların girmesi yasak
  • Yıllar sonra şoke eden fotoğraf
  • Köylüleri dehşete düşüren görüntü
  • Ünlü oyuncular şimdi ne yapıyor?
  • Yatırım için altın kurallar
  • Türkiye ve dünyadan ilginç haberler
  • Tüketmeniz için 10 kritik sebep
  • Bu çocuğun 20 yıl sonraki hali şaşırttı
Kokusu bile şifa